Du er her:

D365 Business Central vs Dynamics NAV

Microsoft Dynamics 365 Business Central er Microsofts nye ERP-løsning til middelstore virksomheder. Business Central blev først kendt under arbejdstitlen Dynamics 365 Tenerife og leveres, indtil videre, udelukkende som en SaaS (Software as a Service) løsning. Da Business Central stort set indeholder den samme funktionalitet vi allerede kender fra Dynamics NAV, har nogle da også kaldt den nye løsning for "NAV i skyen".

Forretningsfordele med Business Central

Med Microsoft Dynamics 365 Business Central (D365 Business Central) får du i udgangspunktet samme standardfunktionalitet som du får med Dynamics NAV (Navision). Begge løsninger er rig på standardfunktionalitet samt direkte integration til D365 Sales (Microsoft CRM), Office 365, Power BI osv.

Microsoft beskriver D365BC som en 'alt-i-en forretningsløsning', der hjælper dig med at strømline forretningsprocesserne i din virksomhed, forbedre dine kundeinteraktioner og skabe udvikling og vækst.

Business Central er bygget op omkring følgende tre forretningsfordele:

  • Ingen siloer
    Den tætte integration mellem forretningsapplikationerne i Dynamics 365 sikrer en forretning uden datasiloer, hvor man kan dele opdateret data og ikke mindst arbejde smartere og mere effektivt.
  • Bygget til udvikling
    Dynamics 365 udgør en fleksibel forretningsplatform, der kan skaleres så den passer til og opfylder din virksomheds behov, hvad angår størrelse og kompleksitet.
  • Forretningsindsigt
    Integrationen til Power BI og evnen til at benytte Azure Intelligence værktøjerne (eksempelvis Cortana til prognoser), giver øget indsigt i din virksomhed og forretning.

Forskellene på D365 Business Central og Dynamics NAV

Klient

Business Central tilgås via en webklient på sin computer eller hvis man tilgår løsningen fra sin mobil eller tablet via en mobilapplikation. Derfor kan man kun tilgå og bruge Business Central på sin computer via den browser man foretrækker og ikke, som man er vant til fra Dynamics NAV, via en lokal desktop klient.

Det kan man derimod med Dynamics NAV, hvor man både har sin lokale klient installeret på sin computer, men også muligheden for at tilgå løsningen online via en browser. Bruger man mobil eller tablet findes der ligeledes apps til Dynamics NAV.

Licensering

Business Central licenseres som bekendt via månedabonnement, hvor man blot betaler per navngivet bruger. Det betyder bl.a., at der ikke kommer til at være mulighed for samtidige brugere, forudgående køb eller årlige vedligeholdelsesaftaler.

Denne nye licenseringsmodel vil formentlig virke problematisk nogle af NAV brugerne der er vant til den betalingsmodel vi kender derfra. Derimod vil Office 365 brugerne, der i forvejen kender denne licenseringsmodel, formentlig have nemmere ved at tilpasse sig.

Hosting muligheder

Business Central er en SaaS løsning og hostes udelukkende i skyen på Azure af Microsoft.

Med Dynamics NAV har du både mulighed for at implementere løsningen på Azure, i et privat datacenter eller lokalt på egen server.

Ændringer

De to løsninger er som sagt stort set ens, men der er i Business Central mindre funktionalitetsændringer, som man har været nødsaget til at foretage, da der skal tages visse sikkerhedshensyn når man kører en applikation som en SaaS løsning. Ændringerne i Business Central indebærer bl.a., at adgangen til nogle filer på serverne samt adgangen til nogle af systemtabellerne er blevet blokeret for udviklerne.

Udvidelser

Med Business Central får du mulighed for, at installere udvidelser udviklet af ISV (Independent software vendor) partnere direkte fra Microsoft AppSource. På den måde kan man udvide applikationens funktionalitet og hurtigt teste og afprøve de nye muligheder og efterfølgende hurtigt afinstallere tilføjelsen, hvis ikke den opfylder de behov du forventede.

Denne mulighed har man ikke med Dynamics NAV. Derimod kan man i NAV tilpasse løsningens funktionalitet så den er skræddersyet den enkelte virksomhed samt udvikle add-on moduler der udvider løsningens funktionalitet. Alt tyder dog på, at disse muligheder også på et tidspunkt vil overgå til Business Central.

Opdateringer

Business Central opdateres løbende, så frem for at vente på den årlige versionsudgivelse, som vi kender det fra Dynamics NAV, opdateres Business Central altså løbende på månedlig basis.

Hvilken løsning er den rigtige dig?

Både Business Central og Dynamics NAV er rettet mod mellemstore virksomheder.

D365 Business Central er dog rent prismæssigt i særdeleshed en attraktiv løsning for mindre virksomheder der er vokset ud af deres regnskabssystem og har behov for et rigtigt ERP system, hvori de kan fortsætte med at vækste. Indtil at AppSource tilbudene bliver bedre og flere, må D365 Business Central desuden siges at være bedst egnet til virksomheder der kan nøjes med standard software.

Dynamics NAV derimod, er rettet mod virksomheder med komplekse behov, hvor tilretninger og udvidet funktionalitet er påkrævet, samt de, der insisterer på en on-premise løsning, altså en lokal installation.

Funktionalitet

Som med Dynamics NAV, er funktionaliteten i D365 Business Central delt op i to såkaldte 'pakker', Essentials og Premium.  Funktionaliteten i 'Essentials' svarer til NAV's 'Starter Pack' og funktionaliteten 'Premium' til NAVs 'Extended Pack'.

Nedenstående tabel er en oversigt over høj niveau funktionalitetsområder behandlet i D365 Business Central og Dynamics NAV.

 

D365 Business Central Essentials /
Dynamics NAV Starter Pack
D365 Business Central Premium /
Dynamics NAV Extended

Financial Management

General Ledger
Cash Management
Fixed Assets
Currencies
Consolidation
 

Financial Management udvidet

Inter-Company (Essentals)
Cost Accounting (Essentials)

Supply Chain Management

Sales Order processing
Purchase and procurement
Item management
Locations
Basic Warehousing
 

Supply Chain Management
udvidet

Advanced Warehousing (Essentials)

Jobs and Resources

Job Planning, Budgets and Invoicing
Resource allocations
Timesheets
 

 

Contact

ManagementContacts
Campaigns
Opportunity Management
D365 Sales Integration
 

Service Management

Service Contracts
Service Items
Service Order Management

Assembly

Assembly Bill of Materials

Manufacturing

Production BOMs
Works order management
Capacity and Demand planning
 

Your Challenge. Our Passion
Dynamics 365 Business Central partner